


BELEIDSPLAN 2025 STICHTING ERFGOED PRINSES MARIANNE
Ter realisering van haar doelstellingen zal de Stichting Erfgoed Prinses Marianne voorjaar 2025 in samenwerking met Walburg Pers het boek ‘Op reis met Prinses Marianne’ publiceren en daar omheen de nodige publiciteit genereren.
In januari en november zullen er lezingen gehouden worden voor de donateurs en andere belangstellenden waarin met name ook aandacht voor de periodes die Prinses Marianne in Italië verbleef.
In samenwerking met museum Hofwijck zullen we ons inzetten voor de herinrichting van de Prinses Mariannekamer in het museum.
Voor de donateurs wordt in maart een exclusief bezoek gebracht aan het Collectie Centrum Nederland in Amersfoort, waarbij bijzondere objecten die betrekking hebben op het leven en de reizen van de Prinses de aandacht zullen krijgen.
Op de jaarlijkse Erfgoeddag van de gemeente Leidschendam-Voorburg op 13 april en op Open Monumentendag in het tweede weekend van september zal de Stichting zich presenteren met documentatiemateriaal en het verzorgen van rondleidingen door Voorburg.
Tenslotte zijn we van plan om ook dit jaar met onze donateurs en andere belangstellenden een buitenlands bezoek te brengen aan bijzondere plaatsen waar het erfgoed van Prinses Marianne nog tastbaar is.
Het onderzoeken van archieven in binnen en buitenland, het transcriberen, vertalen en digitaliseren van brieven van prinses Marianne en het inventariseren van haar materiële en immateriële erfgoed zal ook in 2025 onverminderd worden voortgezet.
DOELSTELLING VAN DE STICHTING ERFGOED PRINSES MARIANNE
De Stichting Erfgoed Prinses Marianne is opgericht 19 augustus 2020 en heeft ten doel het verzamelen, bewaren en verspreiden van kennis omtrent het leven, het erfgoed en de maatschappelijk en internationale betekenis van prinses Marianne der Nederlanden (1810-1883).
De Stichting tracht dit te bereiken door onder andere:
- Het doen van en stimuleren van onderzoek naar het leven en de betekenis van prinses Marianne, haar familieleden en bekenden, alsmede het systematisch registreren, transcriberen, vertalen, beheren en bewaren van haar briefwisseling, krantenartikelen en andere documentatie.
- Het in binnen- en buitenland uitbrengen (of doen uitbrengen) van publicaties en het maken (of doen maken) van films of documentaires over prinses Marianne.
-
Het verwerven van objecten, bewaren, exposeren en in bruikleen geven en nemen van objecten die hebben toebehoord aan prinses Marianne, personen uit haar omgeving of die aan haar of aan het Oranjehuis zijn gerelateerd.
-
Het leggen en onderhouden van contacten met Nederlandse en elders in Europa gevestigde organisaties, zoals die in het Poolse Kamenz en het Duitse Reinhartshausen, die zich eveneens bezighouden met prinses Marianne en aan haar verwante en gerelateerde personen.
-
Het streven naar een jaarlijkse herdenking van de geboortedag van prinses Marianne op 9 mei.
-
Het verwerven en beheren van financiële middelen, waaronder erfenissen, legaten en subsidies om de doelstellingen te realiseren. Inkomsten worden onder meer verkregen uit een jaarlijkse bijdrage van de donateurs van de Stichting, alsmede gemeentelijke subsidies en fondsen.
Bestuur
Het bestuur van de Stichting Erfgoed Prinses Marianne bestaat momenteel uit vijf leden, te weten:
Mw. Tilly Zwartepoorte (voorzitter)
Dhr. Kees van der Leer (secretaris)
Dhr. Marcel Mooijman (penningmeester)
Mw. Ine van den Boer (2e secretaris)
Mw. Marieke Spliethoff (lid)
De leden van het bestuur zijn voor onbepaalde tijd benoemd. Zij genieten geen beloning voor hun werkzaamheden.
De Stichting Erfgoed Prinses Marianne is een Algemeen Nut Beogende Instelling (RSIN 8615.98.209) De Stichting is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer 80233384.
Jaarverslag 2024
JAARVERSLAG STICHTING ERFGOED PRINSES MARIANNE OVER HET BOEKJAAR 2024
Het bestuur van de Stichting Erfgoed Prinses Marianne heeft in 2024 zes keer vergaderd. Ook werd in 2024 vier keer een nieuwsbrief uitgestuurd aan donateurs. Uiterlijk 2024 telde onze stichting ruim 150 donateurs.
We kijken terug op een jaar met veel activiteiten en een groei van het aantal donateurs. In de maanden januari, juni en november vonden bijeenkomsten plaats voor de donateurs met o.a. een lezing over de juridische aspecten en de nasleep van de scheiding van prinses Marianne en prins Albrecht van Pruisen. Ook werd een exclusief bezoek met lezing en rondleiding gebracht aan de tentoonstelling ‘Aan tafel met prinses Marianne’ in museum Hofwijck. In mei organiseerden we een 6-daagse groepsreis voor onze donateurs met bezoeken aan diverse locaties in Polen en Duitsland die herinneren aan het leven van prinses Marianne. Zo bezochten we op 9 mei, haar geboortedag, een internationaal symposium in haar paleis in Kamenz dat geheel in het teken stond van deze bijzondere prinses. Dit bracht ons een flink aantal nieuwe internationale contacten, die zullen bijdragen aan het realiseren van onze doelstellingen.
Op de Erfgoeddag 13 april waren wij met een informatiekraam aanwezig in de Herenstraat, waar wij weer een aantal nieuwe donateurs mochten verwelkomen. In de middag werd er een Mariannewandeling gehouden door Kees van der Leer waarvoor veel belangstelling bestond. Op Open Monumentendag 14 september waren wij eveneens aanwezig met een informatiekraam in de Herenstraat, waar wij nieuwe donateurs konden inschrijven. Ook werd er weer een Mariannewandeling gehouden door Kees van der Leer.
Bij die gelegenheid kreeg de Stichting een bronzen beeldje van prinses Marianne, gemaakt door de Voorburgse beeldhouwer Marian Gobius, ten geschenke van een voormalige Voorburgse familie.
Voorts heeft de Stichting zich in 2024 bezig gehouden met de voorbereiding van het boek ‘Op reis met prinses Marianne’, geschreven door bestuursleden Kees van der Leer en Marieke Spliethoff, dat in februari 2025 verschijnt.