Home
     ANBI

  
            Biografie
       Bezittingen
     Wandelingen

1932-heden

Mariannes kunstcollectie verspreid

Marianne had in haar testament vastgelegd dat de kunstschatten die zich te Reinhartshausen bevonden ‘tot in de eeuwigheid in dit museum verenigd zullen blijven en nooit verkocht mogen worden’. Toch raakte deze collectie na haar overlijden via diverse openbare veilingen vanaf 1932 verspreid. Slechts een klein deel bleef achter op kasteel Reinhartshausen, dat in 1987 in handen kwam van de familie Leibbrand, waarna met name de museumvleugel van het kasteel tot hotel werd omgebouwd. Veel van het meubilair en de kunstwerken die Marianne had ondergebracht in haar kasteel Camenz werd in 1945 door Russische soldaten weggevoerd. Vervolgens werd het leeggeroofde kasteel in januari 1946 door hen in brand gestoken. Doordat de soldaten de toegesnelde brandweer verhinderden het vuur te blussen, ging ook de resterende inventaris verloren en raakte het gebouw ernstig beschadigd.

De eetzaal in kasteel Reinhartshausen met de door prinses Marianne aangebrachte wandschilderingen in Pompejaanse stijl. Bijzonder is dat prinses Marianne in 1843 de opgravingen bij Pompeï heeft bezocht en daardoor zeer geïmponeerd was.

Foto, 1998. Particuliere collectie

De gerestaureerde zijkant van kasteel Camenz met de waterput Foto auteur, 2014


Restanten van de neogotische bogen met de hemelsblauwe kleuren in de nog te restaureren slotkapel van kasteel Camenz. Foto auteur, 2014© 2021 Stichting Erfgoed Prinses Marianne

Colofon

Bezoek ook

Volg ons op