Home
     ANBI

  
            Biografie
       Bezittingen
     Wandelingen

1844

Huwelijksproblemen

Ondertussen waren er grote spanningen ontstaan in het huwelijk van Marianne en Albrecht. Om de vaak heftige ruzies te ontlopen maakte Marianne diverse reizen, vooral naar Italië. Albrecht, die inmiddels een verhouding had gekregen met Rosalie von Rauch, een hofdame van Marianne, werd door de Pruisische koning op een reis naar het Midden-Oosten gestuurd. Ondanks alle verzoeningspogingen werd, na een scheiding van tafel en bed in 1844, op 28 maart 1849 het huwelijk ontbonden, waarbij de rechtbank prins Albrecht veroordeelde als de ‘alleen-schuldige aan de scheiding’. De kinderen van Albrecht en Marianne werden ondergebracht bij het kinderloze Pruisische koningspaar Friedrich Wilhelm IV van Pruisen en Elisabeth van Beieren. Door de echtscheiding maakte Marianne niet langer deel uit van het Pruisische hof en verloor ook de daaraan verbonden voorrechten. Dat zij zich hiervan bewust was blijkt uit een brief die zij in 1859 schreef aan haar Pruisische schoonvader: ‘sinds de scheiding beschouw ik mij weer volledig als een Nederlandse burger’. Wel mochten de kinderen Marianne zo nu en dan ontmoeten, bijvoorbeeld in Italië in de inmiddels door Marianne gekochte villa Carlotta, aan het Comomeer, een villa met fraaie terrastuinen en een bijzonder uitzicht over het meer.De villa Carlotta aan het Comomeer.
Schilderij J.J.X. Bidauld, begin 19de eeuw.

Particuliere collectie


Prinses Marianne op 36-jarige leeftijd te Rome. De gelovige Mariannne draagt een broche met de beeldtenis van Christus. Reisportret gevat in een leren etui.

Aquarel J.P. Koelman, 1846.

Collectie Paleis Het Loo te Apeldoorn in bruikleen van de Geschiedkundige Vereniging Oranje-Nassau. Uit de voormalige verzameling van prinses Marianne.
© 2021 Stichting Erfgoed Prinses Marianne

Colofon

Bezoek ook

Volg ons op