Home
     ANBI

  
            Biografie
       Bezittingen
     Wandelingen

1827 

De koninklijke familie




Marianne was trots op haar Oranje-afkomst en zeer gehecht aan haar familieleden. In 1826 kreeg zij van haar vader als verjaardagscadeau een boerderijtje op Het Loo, waar Marianne en haar familie meestal de zomermaanden doorbrachten. De vrouw van Harme Lucas van Loenen werd als boerin aangesteld. Regelmatig stuurde dit Vrouwtje van Loenen de heerlijkste boerderijproducten aan Marianne. In ruil stuurde Marianne altijd een kleine attentie en een bedankbrief, vaak vol persoonlijke ontboezemingen. In 1826 deed Marianne geloofsbelijdenis in de kapel van Het Loo. Trots en gelukkig werd zij in 1827 afgebeeld, te midden van haar ouders, haar oudste broer kroonprins Willem en diens echtgenote Anna Paulowna met hun kinderen en haar broer Frederik met zijn echtgenote Louise van Pruisen. Een mooie toekomst leek weggelegd voor deze koningsdochter, die door velen als een sprookjesprinses werd gezien.



De Nederlandse koninklijke familie in 1827. In het midden zitten koning Willem I en echtgenote Mimi van Pruisen, de ouders van Marianne.

Links kroonprins Willem II (1792-1849) met echtgenote Anna Paulowna (1795-1865) en kinderen. Marianne staat als derde van rechts met naast haar prins Frederik (1797- 1881) en echtgenote Louise van Pruisen (1808-1870).

Litho, 1827. Collectie Museum Swaensteyn, Leidschendam- Voorburg


De boerderij van prinses Marianne op Het Loo. Op het bankje voor de boerderij zit de boerin, het Vrouwtje van Loenen. Litho anoniem, circa 1835. Collectie Paleis Het Loo te Apeldoorn in bruikleen van de Geschiedkundige Vereniging Oranje-Nassau








© 2021 Stichting Erfgoed Prinses Marianne

Colofon

Bezoek ook

Volg ons op