Home
     ANBI

  
            Biografie
       Bezittingen
     Wandelingen

1815

Kinderjaren


Terug in Nederland was de kleine Marianne voor veel Hollanders een verrassing, zo’n klein, eigenwijs nakomertje, dat even vrolijk als vertederend mee huppelde aan de hand van haar vader op zijn wandelingen over het Haagse Noordeinde en het Lange Voorhout. Mariannes gouvernante, gravin Bentinck, verzorgde het onderwijs aan de jonge prinses, evenals de bekende Haagse huisonderwijzeres Catharina van Ulft. Extra aandacht werd besteed aan de talen. Muziekles kreeg Marianne onder andere van Laurent François Boutmy en van de befaamde Haagse pianiste mejuffrouw Van den Bergh.

Een enkele keer reisde ze met haar moeder naar de familie in Berlijn, waar ze speelde met haar neef prins Albrecht. Als 13-jarige was ze zelfs heimelijk een beetje verliefd geworden op deze knappe neef, zou ze later in een brief bekennen.

 
Prinses Marianne, officieel genaamd Wilhelmina Frederika Louisa Charlotte Marianne Prinses van Oranje- Nassau.

Stippelgravure W. van Senus naar een tekening van Mariannes moeder.

Collectie auteurDe jeugdige Marianne met haar pop. Op 9-arige leeftijd, omstreeks de
tijd dat dit schilderij werd vervaardigd, werd de prinses ernstig ziek met hoge 'ijlkoortsen' zodat voor haar leven werd gevreesd. Maar tot opluchting van eenieder herstelde zij uiteindelijk.

Schilderij J. Paelinck, circa 1818. Fotocollectie RKD, Den Haag© 2021 Stichting Erfgoed Prinses Marianne

Colofon

Bezoek ook

Volg ons op